Karma yoga in de Praktijk..........Karma yoga is één van de hoofdtakken van klassieke yoga, naast Bhakti yoga, Jnana yoga en Raja yoga. Het wordt beschreven in de Bhagavad Gita, één van de belangrijkste boeken uit de Indiase filosofie. Het woord ‘karma’ komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk handeling of doen. In de praktijk betekent het dat iemands karma zijn of haar eigen handelen is en de gevolgen die daaruit voortkomen. Het is een woord dat in onze taal al in de negentiende eeuw letterlijk overgenomen is, met de betekenis dat alles wat we doen ooit ergens bij ons terugkomt. Niet alleen negatieve dingen, maar ook positieve dingen. Karma zorgt niet alleen voor rampspoed, maar zorgt er ook voor dat je op een bepaald moment de vruchten kunt plukken van goede daden in het verleden.
Iemand die karma yoga beoefent, staat actief handelend in het leven, maar doet dat zonder winstbejag. Door op deze manier zonder eigenbelang constant dienstbaar in het leven te staan, wordt het idee een op zichzelf staand individu te zijn geleidelijk aan opgeheven en realiseert de aspirant zijn ware identiteit. Daarmee is de wet van oorzaak en gevolg, het karma overstegen en de cyclus van dood en wedergeboorte voorgoed doorbroken.
Bij Karmayoga zijn de oude yogageschriften nog steeds van toepassing. Springlevend en actueel voor het gebruik in jouw leven. De acht stappen van het yogapad van Patanjali geven een duidelijke richtlijn hoe je met jezelf en anderen om moet gaan en dat begint bij dagelijkse discipline en bewustwording. Neem bijvoorbeeld het Sanskriet woord 'Ahimsa', het eerste voorschrift uit de leefregels van Patanjali. Het betekent 'geweldloosheid' en geeft aan dat we zo vreedzaam mogelijk met alles en iedereen om ons heen om moeten gaan. Voor mij betekent dat een vegan levenswijze waarbij ik geen dieren of producten waar dierlijke stoffen in verwerkt worden wil gebruiken. En wat betekent het voor jou? Ben je nieuwsgierig geworden en wil je je er meer in verdiepen? Neem dan contact op en informeer naar de opleiding tot yogadocent, want daarin is de yogafilosofie een belangrijk onderdeel. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek!